En hoe kies je een nieuwe vloer?
Oude vloerbedekking moet je altijd naar de milieustraat brengen. Tenzij je het tweedehands verkoopt of weggeeft voor hergebruik natuurlijk! Dit geldt voor alle soorten vloerbedekking: tapijt(tegels), zeil, hout, laminaat, bamboe, enzovoort. Hieronder vertellen we je waarom. En geven we je tips over hoe je langer met je vloerbedekking kunt doen. Ook laten we zien welke duurzame keuzes je kunt maken wanneer je nieuwe vloerbedekking uitkiest.
We beginnen met de keuzes die je hebt als je je oude vloerbedekking weg wilt doen en de vragen die je jezelf kunt stellen:
Is jouw vloerbedekking nog goed genoeg voor een tweede leven?
Loont het dan misschien de moeite om het op te knappen en zelf te hergebruiken?
Zo lang mogelijk met je vloer doen is het beste voor het milieu. Want als je je vloerbedekking gaat vervangen, dan belast je het milieu door grondstofwinning, -bewerking en transport. Misschien kun je je tapijt reinigen of alleen bepaalde tapijttegels vervangen? Of je houten vloer opnieuw schuren, in de olie zetten of misschien zelfs een ander kleurtje geven zodat het er weer als nieuw uitziet?
Kan je er iemand anders nog blij mee maken?
Als het antwoord op deze vraag ‘ja’ is, dan zijn er twee opties:
- Je kunt je vloer proberen te verkopen via websites voor tweedehands materiaal en goederen;
- Je kunt je oude vloer weggeven aan iemand die ‘m goed kan gebruiken.
Kan jouw vloerbedekking echt niet langer mee?
Dan breng je ‘m naar de milieustraat om de materialen te laten recyclen of te laten verbranden. Houten vloerdelen zijn bijvoorbeeld recyclebaar. De meeste andere vloermaterialen helaas niet, omdat er bijvoorbeeld lijm en kunststof in verwerkt is. Deze materialen gaan naar de afval-energiecentrale. Eventuele schadelijke stoffen die dan vrijkomen, worden gefilterd bij de verbranding ervan.
En als je oude vloerbedekking dan weggegooid is en je iets nieuws aan wilt schaffen, dan volgen hier enkele tips om kosten te besparen en het milieu zo min mogelijk te belasten.
Tip 1: Kies voor tweedehands
Dat is zeker mogelijk bij houtdelen. Je doet hier het milieu én je portemonnee een enorm plezier mee.
Tip 2: Ga voor milieuvriendelijkheid
Ook al is het niet echt mogelijk om één vloerbedekking als de milieuvriendelijkste soort aan te wijzen, toch kunnen we je wel richting geven. Vloeren van hernieuwbaar natuurlijk materiaal (biobased), zijn vaak een duurzame keuze. Hieronder kort de diverse opties op een rijtje:
Hout en bamboe
Van de vloeren op basis van hout, heeft een vloer van massief hout de meeste milieuvoordelen. Hij gaat langer mee dan laminaat of lamelparket, omdat je het vele keren kunt schuren en als de vloer zwevend is gelegd, kun je ‘m goed tweedehands gebruiken. Verder kost de productie van een massief houten vloer weinig energie in vergelijking tot lamelparket en laminaat. Ook bamboe is een hierom een goede keuze.
Massief hout is ook beter te recyclen dan de andere vloeren op basis van hout, omdat in laminaat en lamelparket lijm zit.
Kies altijd voor een vloer op basis van gecertificeerd hout afkomstig uit duurzaam beheerd bos: FSC of PEFC. Dat geldt niet alleen voor een massief houten vloer, maar ook voor bamboe en (samengesteld) parket. Tropisch hout is voor een vloer niet nodig, want hout uit Europese bossen (zoals eikenhout) biedt ook goede kwaliteit.
Tapijt
Tapijt kan uit heel veel verschillende soorten materialen bestaan. De belangrijkste zijn synthetisch materiaal en natuurlijke materialen als vlas, katoen en wol. Groot voordeel van natuurlijke vezels is dat ze biologisch afbreekbaar zijn. Ze zorgen dus niet voor microplasticvervuiling in water en lucht.
Er zijn ook nadelen: voor de productie van natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld land en water nodig. Hierdoor hebben deze hernieuwbare producten toch een hoge milieubelasting. Dat geldt vooral voor wol en in mindere mate ook voor katoen. De productie van wol zorgt voor meer milieubelasting dan kunstvezel- en plantaardige vezeltapijten.
Linoleum, kurk, zeil en pvc
Het verschil tussen linoleum, kurk en zeil zit ‘m in de grondstof: linoleum en kurk zijn ’biobased’ en zeil (of vinyl) van kunststof is ‘petrobased’. Groot voordeel van biobased is dat plantaardige materialen, als ze duurzaam worden verbouwd, hernieuwbaar zijn en dus nooit opraken. Kunststof wordt gemaakt van aardolie, dat een keer opraakt en energie kost om te verwerken. Linoleum of kurk (met milieukeurmerk) zijn daarom een betere keuze dan kunststof. Voordeel van linoleum en kurk is ook nog dat je ze op kunt knappen door het licht te schuren en een nieuw laagje verf te geven.
Steen, beton en tegels
Stenen en betonnen vloeren gaan relatief lang mee. Maar helaas kost dit soort vloeren relatief veel energie bij de winning van de grondstoffen, de productie en het transport. Natuurstenen vloeren (zoals graniet, marmer, of leisteen uit Zuid-Europa en Azië) zijn het meest milieubelastend.
Tip 3: Kies de juiste vloer op de juiste plek
Let bij de keuze uit verschillende soorten vloeren vooral op, dat een vloermateriaal geschikt is voor de plek waar je die wilt leggen. Moet het bijvoorbeeld bestand zijn tegen vlekken of vocht of wil je het met vloerverwarming combineren? Met de juiste vloer op de juiste plek gaat je vloer langer mee.
Tip 4: Kies een goede ondervloer
De extra milieubelasting hiervan is laag en het voordeel groot, omdat het de levensduur van de vloer(bedekking) verlengt. Kies een ondervloer die bij je situatie past. Leg een vloer bij voorkeur zonder lijm (‘zwevend’); dan kun je deze bij verhuizing meenemen, een tweede leven geven of goed recyclen. Bovendien kan de lijm schadelijk zijn voor het milieu.
Tip 5: Check het keurmerk van de vloerbedekking die je wilt kiezen
Vergelijk verschillende varianten van de vloerbedekking die jouw voorkeur heeft. Keurmerken die eisen stellen op het gebied van het milieu zijn daarbij een goed hulpmiddel. Kijk bijvoorbeeld op de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal (link naar https://keurmerkenwijzer.nl/overzicht/hout-en-klussen/)
Tip 6: Onderhoud je vloer goed zodat deze langer meegaat
Met goed onderhoud voorkom je onnodig snelle slijtage. Onderhoud je vloer regelmatig om de levensduur te verlengen en gebruik onderhoudsmiddelen die het milieu zo min mogelijk schaden, dus zonder oplosmiddelen. Kies het liefst een watergedragen olie, was of lak. Bescherm je vloer door bijvoorbeeld meubelviltjes te gebruiken of pantoffels te dragen. Houd na het leggen van de vloer(bedekking) altijd wat tegels of vloerdelen achter de hand voor reparaties!