Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Trick or treat? Vier Halloween milieuvriendelijk!

Op donderdag 31 oktober is het Halloween. Feest dus! Hoe vier jij het? Wij van Samen aan de Bak denken natuurlijk meteen weer aan het afval dat Halloween kan veroorzaken. We nemen je dus mee in een pleidooi voor een afvalvrije Halloween. Dat is net zo leuk trouwens!

 

Een klein geschiedenislesje om aan je kinderen te vertellen. Wist je dat Halloween een verbastering is van het Engelse ‘All- Hallow-Even , dat Allerheiligenavond betekent? Duizenden jaren geleden vierden de Kelten op 31 oktober oudejaarsavond. Zij geloofden dat die avond de geesten van de overledenen hun vroegere woonplaatsen bezochten. De uitgeholde pompoen met het lichtje erin en de griezelig verklede kinderen zijn dan ook het symbool van ‘dolende ziel’. Brrrr … supereng. Dus we schakelen snel over naar onze praktische tips.

 

Pompoen

We beginnen met de pompoen met het lichtje erin. Ga je er eentje uithollen met je kinderen? Waar laat je dan het vruchtvlees? Dat wordt toch zeker een heerlijk soepje? Pompoensoep is echt lekker. En gezond! Er staan heel veel goede gerechten op het internet. Lust niemand in je omgeving pompoen? Gooi het dan alsjeblieft weg bij het GFT+E. Dan wordt er later tenminste nog compost van gemaakt.

 

Tractaties

Aan de deur roepen de kinderen: ’trick or treat!’. ‘Trick’ betekent dat de persoon die opendoet geplaagd gaat worden, en ‘treat’ betekent dat de persoon iets lekkers moet geven, zodat hij of zij met rust gelaten wordt. Dat wordt dus snoepjes geven. Maar wat doe je? Koop je snoepjes in een bulkverpakking of snoepjes die per stuk verpakt zijn? Dat laatste is erg milieubelastend en raden we af. Heel gemakkelijk dus om in dit opzicht een duurzame keuze te maken. En nog een voordeel van losse snoepjes: snoeppapiertjes kunnen zo ook niet op straat belanden …
En wat denk je trouwens van het zelf maken van bijzondere tractaties? Koekjes die lijken op een afgehakte vinger met een nagel van amandel? Of eetbare botjes? En wat te denken van bananengeesten of een bloed-smoothie? Daar scoor je zeker mee! Het internet staat vol met dit soort recepten. Griezelen maar! De restjes mogen trouwens bij het GFT+E …

 

Versieren

Hergebruik op z’n minst elk jaar de Halloweenversiersels die je al gekocht hebt. Heb je dat niet gedaan? Des te beter! Gebruik dan spullen die je al in huis hebt, zoals oude lakens, dozen, plastic flessen. Wat denk je bijvoorbeeld van spooklantaarns die gemaakt zijn van plastic flessen? Knip de bodem eruit, versier of beschilder ‘m of bekleed ‘m met stof, zodat het op een spookje lijkt. Doe er een LED-lampje in en zet er bijvoorbeeld meerdere op je balkon of in je tuin. Of maak een spookdorp met oude dozen. Knip raampjes uit plastic verpakkingen en zet LED-lampjes in de huisjes. Spooky!

 

Verkleden

In plaats van kant-en-klare kostuums te kopen, kun je ze ook zelf maken samen met je kinderen. Dat is leuk en bovendien: de meeste kostuums of maskers die online of in winkels verkrijgbaar zijn, zijn ofwel verpakt in een plastic verpakking voor eenmalig gebruik of ze bestaan uit goedkoop polyester of plastic. Het gaat meestal snel kapot en wordt dan weer weggegooid. Jammer toch? Terwijl je in een mum(mie) van tijd met een wc-rol in de hand en wat lakens, een wit t-shirt en een witte legging een mummie bent. Of een spook, met dat oude laken dat al jaren ongebruikt in de kast ligt omdat het vergeeld is. En wat te denken van een skelettenkostuum met een oud zwart t-shirt, een zwarte legging en witte textielverf? Er staan zelfs recepten online om zelf je milieu- en huidvriendelijke kinderschmink te maken.

 

Een andere optie om kostuums te vinden is om eens bij Stichting De Kringloper te gaan kijken voor een tweedehands exemplaar. Of organiseer bijvoorbeeld een kostuumruil met familie of vrienden. Dat is veel goedkoper dan nieuw kopen. En die voorpret is ook meteen gezellig!

 

Hebben we je een beetje kunnen inspireren? We hopen het. Een HAPPY HALLOWEEN in ieder geval!