Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Ga je verbouwen? Lees dit dan eerst!

We hebben namelijk wat tips voor je op een rijtje gezet over hoe je handige oplossingen kunt vinden voor je bouwafval. Natuurlijk kun je ermee naar de milieustraat, maar heb je al eens aan doorverkopen of op een andere manier hergebruiken gedacht? En welke materialen zijn daar dan geschikt voor? Lees hier meer over milieubewust bouwen (en afbreken😉).

 

Als je gaat klussen of verbouwen blijf je altijd zitten met bouwafval. Denk aan hout, kunststof, steen, keramiek (dakpannen, bakstenen), beton, zand, metaal en chemisch afval. Je kunt al deze materialen natuurlijk direct (gescheiden) naar de milieustraat brengen. Door het daar goed gescheiden in te leveren kan het worden gerecycled. Dat is hartstikke goed. Maar het kan beter!

 

Van sloopafval weer bouwmateriaal maken

Vanuit milieuoverwegingen is het namelijk nóg beter om bouwafval te voorkomen. Als bouwafval geen afval wordt, maar direct weer bouwmateriaal wordt, is dit beter voor het milieu dan recycling. Je geeft dit materiaal dan een tweede leven, zonder dat er een bewerking nodig is die energie of grondstoffen kost. Je kunt dit doen door bouwafval simpelweg te hergebruiken, te bewaren of door te verkopen als bouwmateriaal.

 

Sloop voorzichtig

Als je gaat beginnen met verbouwen is het belangrijk dat je niet zomaar alles wat los en vast zit, sloopt of laat slopen, maar dat je dat met beleid doet. Alleen dan kun je materialen hergebruiken. Schroef schroeven bijvoorbeeld los in plaats van de sloophamer te gebruiken. Start dus altijd met te bekijken wat je nog kunt hergebruiken. Let op de maat en op de kwaliteit van het materiaal.

 

Materialen die geschikt zijn voor hergebruik

Maar welke bouwmaterialen zijn nou geschikt voor hergebruik? We hebben ze voor je op een rijtje gezet, het zijn er veel!
• Deuren
• Kozijnen
• Ramen
• Radiatoren
• Houten vloeren
• Keukenkasten
• Aanrechtbladen
• Inbouwapparatuur
• Toiletpotten, wastafels, douchebakken en badkuipen
• Kranen
• Dakpannen/dakleien
• Tuintegels
• Dak-, vloer- houten en stalen balken
• Funderingen (bij herbouw ter plekke)
• EPS (piepschuim).

 

Tweedehands materiaal (laten) hergebruiken

Kijk bij het klussen en verbouwen dus met een creatieve blik naar bovenstaande materialen. Je kunt je eigen materialen zelf hergebruiken, maar je kunt ze natuurlijk ook bewaren, weggeven of verkopen via speciale sites voor tweedehands goederen. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats, Gebruiktebouwmaterialen.com of de Bouwkringloop. Ook via Facebook kun je speciale groepen voor aan- en verkoop van tweedehands bouwmaterialen vinden.

 

Ook als je niet zelf gaat verbouwen, maar hiervoor iemand inhuurt, kun je het hergebruik van materialen bespreken met bijvoorbeeld de architect, de aannemer of het klusbedrijf. Vaak kun je tweedehands materialen namelijk heel goed met nieuwe combineren. Houd wel rekening met de extra tijd en ruimte die nodig is om de materialen te vinden, te kopen, te vervoeren en op te slaan.

 

Voor het zelf aanschaffen van tweedehands materialen ga je ook het internet op om het tweedehands aanbod van consumenten en gespecialiseerde bouwbedrijven in je omgeving te achterhalen. Google naar het bouwmateriaal dat je zoekt in combinatie met het woord ’tweedehands’. Je kunt vrijwel alles vinden: van houten balken en dakpannen tot deuren en kozijnen en sanitair als ligbaden en toiletpotten. Ook kun je eenvoudig een handelaar in tweedehands bouwmaterialen in de buurt vinden via Opalis of kijken bij de Bouwkringloop. Ga na of het materiaal voldoet voor de toepassing waarvoor je het wilt gebruiken. Let op ontwerp, afmetingen, isolatiewaarde en constructie. En last but not least: let op de kwaliteit van je gekozen bouwmateriaal, zodat het lang meegaat zonder onderhoud.

 

Ga voor échte milieuwinst

Soms denk je dat je goed bezig bent, maar ben je het eigenlijk niet. Vandaar dat we je nog wat dingen mee willen geven om in je achterhoofd te houden: de milieuwinst die je behaalt met hergebruik gaat verloren als je iets snel weer moet vervangen omdat de kwaliteit niet goed is. En let ook goed op het energiegebruik: hergebruik geen deuren, kozijnen en ramen met glas dat minder goed isoleert. En oude elektrische apparaten, lampen en gastoestellen kun je soms beter vervangen door energiezuinigere producten. Als laatste: let ook op het aantal kilometers dat je moet rijden om tweedehands spullen aan te schaffen. Als je heel ver moet reizen, is je milieuwinst misschien alweer teniet gedaan.

 

Nieuw overgebleven materiaal

Heb je toch nieuwe materialen aan moeten schaffen en heb je daarvan over? Breng overgebleven bouwmateriaal terug naar de winkel (bewaar dus altijd je aankoopbon!), maak er een ander blij mee, bewaar het voor een volgende klus of verkoop het via bovengenoemde platformen.

 

Als laatste: de milieustraat

En tenslotte: materialen die alsnog niet te hergebruiken blijken, kun je natuurlijk altijd inleveren bij de milieustraat of op laten halen door bijvoorbeeld het bedrijf waarbij je een afvalcontainer hebt gehuurd. Leg de materialen bij het klussen en slopen zoveel mogelijk apart per type materiaal. Goed gescheiden materiaal heeft bij de milieustraat of puinverwerker de meeste kans om gerecycled te worden tot nieuwe grondstof. Check vooraf op de website van je gemeente hoe je materialen het beste kunt aanbieden bij de milieustraat. En pas op dat je je auto of aanhanger niet te zwaar belast, het gewicht van bouwafval loopt snel op!

 

Gevaarlijke materialen

 

Let voor je eigen veiligheid altijd op gevaarlijke materialen zoals asbest, accu’s, gasflessen en olie. Voor meer informatie over asbest: lees ons nieuwsbericht hierover.

 

Veel succes met je verbouwing!