We vertelden je al over de nachtmerrie van iedere vuilnisman: volle drinkpakken die tijdens het inzamelen kapot barsten en een explosie van melk of yoghurt veroorzaken. En dat het ingezamelde afval daardoor ook niet meer gerecycled kan worden. In dit artikel zetten we, behalve tips over PBD, ook op een rijtje wat er wel en niet bij het PBD mag en waar je het allemaal voor doet! En… is het nu trouwens PBD of PMD?
PBD of PMD?
PBD staat voor Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken. Maar het wordt ook weleens PMD genoemd. Dit staat voor Plastic verpakkingsafval, Metalen verpakkingen (blik) en Drankenkartons en is precies hetzelfde. Er mag ook precies hetzelfde wel en niet bij. Laat je dus niet in de war brengen als deze twee namen door elkaar gebruikt worden!
4 belangrijke tips
1. Maak drinkpakken, flesjes en blikjes zo goed mogelijk leeg voordat je ze weggooit.
Dat bevordert de recycling van het materiaal, houdt de vuilniswagens en de auto’s van je buren schoon en bovendien behouden de vuilnismannen hun goede humeur.
2. Let op met het weggooien van drankblikjes en plastic flessen van frisdrank of water. Houd ze netjes en deuk ze niet in! Lever ze in bij je supermarkt of kies een ander innamepunt.
Zo zijn er bijvoorbeeld diverse bemande tankstations langs de snelweg, bioscopen of sportverenigingen die meedoen. Je krijgt 15 cent statiegeld per drankblikje en klein plastic flesje terug. Voor een grote plastic fles krijg je 25 cent statiegeld terug. Wanneer je je blikje of flesje bij een speciaal donatiepunt inlevert, zal het bedrag worden overgemaakt naar een goed doel.
3. Zet je zakken met PBD/PMD nooit te vroeg (of te laat) buiten en zet je zak ook nooit naast een verzamelcontainer, maar wel erin.
De zakken waaien weg bij harde wind en vogels of andere dieren pikken/bijten de zakken kapot. Dit zorgt voor zwerfvuil. Behalve dat het een rommeltje wordt in jouw buurt, verwaait dit afval vaak verder en vormt een grote bedreiging voor het welzijn van dieren en de natuur in het algemeen. Hoe je dit kunt voorkomen?
- Check op welke dag jouw PBD/PMD opgehaald wordt (als het in jouw gemeente aan huis opgehaald wordt), bijvoorbeeld via de Afvalwijzer app (te download in de AppStore of Google Play), of
- Bel het storingsnummer wanneer een ondergrondse verzamelcontainer in storing staat. Het nummer staat op de ondergrondse container zelf. En het belangrijkste is: neem je zak altijd mee terug naar huis.
4. Hanteer de drie-vragen-methode bij het bepalen of iets wel of niet bij het PBD/PMD hoort. Nieuwsgierig over deze methode? Lees vooral verder!
Wat mag er bij het PBD? Hanteer de drie-vragen-methode!
Om heel gemakkelijk te bepalen of iets bij het PBD/PMD hoort, kun je jezelf altijd 3 vragen stellen:
- Is het een verpakking?
- Is het leeg?
- Komt het uit de badkamer of keuken?
Beantwoord je de 3 vragen met ‘ja’, dan mag het bij het PBD/PMD.
Kom je er toch niet uit? Dan kunnen wij je op andere manieren verder helpen:
- Op onze speciale pagina over PBD/PMD kun je veel producten vinden die erbij mogen.
- Vind je je product daar niet terug? Typ je product dan in de zoekmachine in.
Speciale, gratis zakken voor PBD/PMD, maar niet overal!
In de gemeenten Halderberge, Roosendaal, Zundert en Rucphen wordt het PBD/PMD huis-aan-huis ingezameld. Je kan hiervoor gebruik maken van speciale zakken die gratis op bepaalde uitgiftepunten (link naar https://www.saver.nl/inwoners/inleverpunten/containers/zakkenautomaten/) in jouw gemeente verkrijgbaar zijn. Natuurlijk kun je je PMD/PBD ook naar een verzamelcontainer brengen.
In Bergen op Zoom wordt PMD/PBD niet huis-aan-huis opgehaald. Hier kun je wél gebruikmaken van dezelfde gratis zakken. Je PMD/PBD breng je in zo’n zak zelf naar een verzamelcontainer.
Woensdrecht heeft er uit milieuoverwegingen voor gekozen om geen gebruik te maken van de speciale zakken en de uitgiftepunten. Hier breng je je PBD/PMD naar een verzamelcontainer in een eigen plastic zak.
In Steenbergen wordt ook geen gebruikgemaakt van de plastic zakken en de uitgiftepunten. Hier worden de speciale PMD-containers eens per twee huis-aan-huis geleegd of breng je je PMD/PBD naar een verzamelcontainer in een eigen plastic zak.
Waarom zou je je PBD/PMD apart houden?
Ja, een goede vraag.: waarom zou je nu eigenlijk al die moeite doen? Het antwoord is simpel: omdat deze afvalstromen weer grondstoffen worden om nieuwe producten van te maken. Na het inzamelen worden de drie stromen (plastic verpakkingen, metalen/blik en drinkpakken) bij de afvalverwerker van elkaar gescheiden. Elke stroom wordt gerecycled. Zo worden plastic verpakkingen bermpaaltjes, broodtrommels of bijvoorbeeld fleecedekens. Je blikje kattenvoer wordt misschien wel weer een drankblikje of een onderdeel van een trein. En drinkpakken kun je zomaar terugvinden als nieuwe pannen, pennen of emmers. Als dát geen goede reden is, dan weten wij het niet meer! Doe je ook mee?