Samen houden we onze gemeenten schoon! Op 18 maart, tijdens de Landelijke Opschoondag laten we zien dat afval niet op straat thuishoort, maar in de juiste afvalbak. Afval wordt namelijk een grondstof als het in de juiste afvalbak gegooid wordt. En door het recyclen van deze grondstoffen kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt. Help jij ook mee aan een beter milieu?
In Nederland belandt er jaarlijks zo’n 50 miljoen kilo aan zwerfafval op straat of in de natuur. Zo zijn sigarettenpeuken het meest voorkomende afval, gevolgd door blikjes, snoep- en koekverpakkingen, mondkapjes en plastic flesjes. Dat is zonde! Zwerfafval trekt niet alleen ratten en ander ongedierte aan, ook gaan er dieren zoals vogels en vissen dood door het eten van zwerfafval dat in de natuur belandt. En bovendien zorgt zwerfafval voor een vervuiling van die natuur. Het duurt namelijk een lange tijd voordat afval vergaat. Zo vergaat kauwgom pas na 20 jaar en verdwijnt een aluminium blikje zelfs nooit.
Afval dat op straat terecht komt, kan ook gerecycled worden. Als jij het tenminste oppakt en in de juiste afvalbak gooit! Zo krijgen materialen een tweede leven en hoeven er niet altijd opnieuw grondstoffen aan de aarde onttrokken te worden. Een grote win voor het milieu dus.
Zwerfafval in zee
Afval komt niet alleen maar terecht op straat, maar ook in de natuur. Via stranden, door de wind of via rivieren kan het afval vervolgens in zee terecht komen. Ook dit heeft gevolgen voor ons. Mosselen, garnalen en andere zeedieren kunnen kleine deeltjes plastic opslaan in hun lichaam, waardoor het in onze voedselketen terecht komt. Gelukkig wordt er steeds meer aandacht geschonken aan plastic in de oceanen. Zo kun je tegenwoordig zelfs schoenen en kleding kopen gemaakt van oceaanplastic!
Wat kun je eraan doen?
De overheid heeft de afgelopen jaren voor maatregelen gezorgd om iedereen te stimuleren zwerfafval te verminderen. Zo zit er statiegeld op kleine plastic flesjes vanaf 1 juli 2021. En gaat dat waarschijnlijk ook voor blikjes gelden vanaf 1 april 2023.
Zelf kun je natuurlijk ook aan de slag! Bijvoorbeeld net zoals afvalheld Rian uit de gemeente Roosendaal. Zij gaat samen met tientallen anderen twee keer per week de straat op om zwerfafval te verzamelen en op te ruimen. Bekijk haar verhaal via onderstaande button.
Ga je zelf op pad om afval te verzamelen? Maak dan gebruik van de Litterati app. Met deze app leg je vast welk zwerfafval je vindt, van welk het merk het is en waar het ligt. Zo draag je bij aan waardevol onderzoek naar zwerfafval! Ga jij samen met ons aan de bak om zwerfafval te verminderen?