Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Jammer maar helaas: bioplastics bij restafval

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel alternatieven voor (wegwerp)plastic verkrijgbaar. Denk maar aan composteerbare bordjes, bestek en bekers of aan biobased verpakkingen rondom groente en fruit. Dat lijkt een prima oplossing om plastic afval te voorkomen, maar zijn bioplastics eigenlijk wel zo goed voor het milieu als we denken? En waar gooien we ze weg? Je leest het hier.

 

De belangrijkste regel is: gooi alle bioplastics altijd bij het restafval weg. Alleen de composteerbare zakjes met het kiemplantlogo mag je gebruiken bij het verzamelen van je GFT+E afval en deze daarna ook meteen bij het GFT+E weggooien. Hieronder een uitleg waarom dit zo is.

 

Wat is composteerbaar plastic?

Composteerbaar plastic, ook wel bioplastic genoemd, is gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Daarbij kan je denken aan rietsuiker of maïs. Gewoon plastic is gemaakt van aardolie. Bioplastics die composteerbaar zijn, dragen het kiemplantlogo.

Daaraan kun je herkennen dat ze van natuurlijke grondstoffen zijn gemaakt en dus in theorie composteerbaar zijn. Ook woorden als ‘biodegradable’, ‘biobased’ en ‘biologisch afbreekbaar’ wijzen hierop. Alleen: niet al deze producten zijn ook echt composteerbaar of beter gezegd: snel genoeg composteerbaar.

 

Wat betekent composteerbaar?

Composteerbaar betekent eigenlijk ‘biologisch afbreekbaar’. Dat wil zeggen dat een product of verpakking op natuurlijke wijze wordt afgebroken door schimmels en bacteriën en wordt omgezet tot water, CO₂ en methaan. Maar… niet alle composteerbare producten kunnen zomaar op je composthoop gegooid worden. Ze kunnen niet biologisch worden afgebroken in jouw tuin, omdat de temperaturen daar te laag voor zijn. Daarom moeten ze industrieel gecomposteerd worden. Dit houdt in dat speciale installaties het afbreekproces controleren en bijsturen. Door deze installaties versnelt het afbreekproces en worden de producten omgezet naar compost. ‘Klein’ probleempje: niet alle composteerbare producten composteren snel genoeg, ondanks dit industriële proces.

 

Niet op je composthoop, maar ook niet bij het GFT+E!

Composteerbaar plastic composteert langzamer dan jouw GFT+E afval in het industriële composteringsproces. GFT-afval moet namelijk in 3 weken gecomposteerd zijn in een installatie en composteerbaar plastic doet er ongeveer 12 weken over. Daarom mag het niet bij het GFT+E weggegooid worden. Een andere belangrijke reden waarom industriële composteerders jouw composteerbare plastics niet willen hebben, is dat een vergissing met gewoon plastic (van aardolie gemaakt) in een klein hoekje zit. Want zie jij het verschil tussen bio- en aardolieplastic? De composteerders zijn bang dat er per ongeluk nog meer aardolieplastic in hun GFT+E terechtkomt en hun compost vervuild raakt. Toch mag er één composteerbare product wél bij het GFT+E: GFT+E inzamelzakken met het kiemplantlogo.

 

Welk composteerbare producten mogen wel bij het GFT+E?

De enige uitzondering op de regel zijn de GFT+E inzamelzakken met het kiemplantlogo. Industriële composteerders accepteren deze zakken wel, omdat ze zorgen voor meer GFT+E afval en dus voor meer compost. Mensen zijn nu eenmaal sneller geneigd om hun GFT+E apart te houden als ze het in een zakje kunnen doen. En dus nemen de composteerders ze voor lief.

 

Niet bij het PBD!

Gooi composteerbaar plastic trouwens ook niet bij het ‘gewone’ plastic afval alsjeblieft. Het heeft namelijk een andere samenstelling. Composteerbaar plastic is gemaakt van hele andere grondstoffen, zoals melkzuur en zetmeel. Als ze toch bij het ‘gewone’ plastic terechtkomen, dan zorgen ze voor een verlies aan kwaliteit van het gerecyclede plastic. Nieuwe plastic producten zijn dan dus minder sterk.

 

Gooi het nooit op straat!

Ook heel belangrijk: gooi composteerbaar plastic nooit op straat of in de berm: het plastic vergaat daar namelijk niet. Om dezelfde reden waarom het niet vergaat in je composthoop. Bioplastics die in de natuur terechtkomen, zijn net zo schadelijk als plastic gemaakt van aardolie. Dieren kunnen er bijvoorbeeld in stikken of verstrikt raken. Wanneer een composteerbare plastic tas in zee belandt, duurt het 3 maanden voordat deze helemaal is verdwenen. Wanneer hij op de grond terechtkomt, zal de tas nooit helemaal verdwijnen, maar na 9 maanden in stukjes uit elkaar vallen. Als de composteerbare tas onder de grond wordt gestopt, is hij na 27 maanden nog steeds niet verdwenen… Conclusie: composteerbaar plastic is dus helaas ook geen oplossing voor zwerfafval.

 

Composteerbaar plastic: gooi het bij het restafval

Ook al staat er een woord op als ‘composteerbaar’, ‘biologisch afbreekbaar’ of ‘biodegradable’: composteerbaar plastic hoort in het restafval thuis. Net zoals plastic verpakkingen met het kiemplantlogo. Het enige voordeel hiervan: restafval wordt verbrand. Dus jouw bioplastics die meeverbrand worden, leveren dan in ieder geval nog energie op waarmee stroom of warmte opgewekt kunnen worden.

 

Is composteerbaar plastic beter voor het milieu?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Bioplastic is dan wel gemaakt van natuurlijke producten, maar het neemt niet het probleem van de plastic soep of ander zwerfafval weg. Het kan niet gecomposteerd worden met het GFT+E afval, maar het wordt verbrand. Dat levert dan wel weer stroom of warmte op, maar het zorgt ook voor de uitstoot van het schadelijke CO₂. Daarnaast worden er veel pesticiden gebruikt bij het telen van de mais en rietsuiker die nodig zijn om het composteerbare plastic mee te maken. Er moet dus nog wel het een en ander veranderen om bioplastics goed voor het milieu te laten zijn. Tot die tijd: gooi het altijd weg bij het restafval. En laten we hopen dat er snel een methode wordt gevonden om bioplastics apart in te zamelen en te verwerken.

 

Mocht je een oplossing vinden voor het bioplastic-probleem, aarzel dan niet om het ons te laten weten via [email protected]!