Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Hoe groen zijn jouw vingers echt?

Dat je zelf een moestuin houdt, geeft natuurlijk al aan dat je groene vingers hebt. Lekker met je handen in de aarde, geen plastic, geen CO₂-uitstoot, geen bestrijdingsmiddelen… Toch? Of knijp je weleens een oogje dicht? Hoe duurzaam ben je eigenlijk bezig in je moestuin? Ons afvalhulpje heeft wat tips voor je op een rijtje gezet. Zodat je van je moestuin een duurzaam paradijs kunt maken! 🌱🌼

 

Begrijp je onkruid!

Gebruik nooit bestrijdingsmiddelen. Die zijn helemaal niet nodig! Het begint allemaal met het begrijpen van het onkruid dat je tegenkomt in je moestuin. Is het zaadonkruid dat zich verspreidt via sporen zoals de paardenbloem? Of gaat het om wortelonkruid dat ondergronds groeit en zich verspreidt via de wortels, zoals de distel? Schoffelen werkt goed bij zaadonkruid; wortelonkruid moet met wortel en al uit de grond worden getrokken. Wortelonkruid kun je tegenhouden door gerecyclede kunststof platen in de grond te plaatsen als barrière. Maar vraag je eerst af of je onkruid wel zo ongewenst is. Het kan namelijk heel nuttig zijn voor de biodiversiteit en de gezondheid van je bodem. De wortelstelsels houden je moestuin luchtig en zorgen ervoor dat regenwater beter wordt vastgehouden. Een lage bodembedekker kun je prima laten staan. Laat onschuldig onkruid bloeien en zie hoe de bijen ervan genieten!

 

Bodem bedekken: voorkom onkruid, slakken en uitdroging

Bedek de bodem van je moestuin. Dat heet ‘mulchen’. Je kunt hiervoor herfstbladeren gebruiken, maar ook kleingeknipt onkruid, hooi, stro, cacaodoppen of houtsnippers. Door de bodem te bedekken, verdampt water minder snel en droogt de grond dus minder snel uit. Ook krijgen onkruidzaadjes minder snel de kans om te ontkiemen. Bovendien houden slakken niet van de scherpe randjes van cacaodoppen of houtsnippers. En al dit organische materiaal wordt vanzelf omgezet in compost waardoor het ook nog eens als extra voeding voor je moestuin dient!

 

Geef ’s ochtends (regen)water

Zeker als het vanaf mei weer warmer weer wordt, is het belangrijk om je plantjes wat extra water te geven. Geef water in de (vroege) ochtend. Als je namelijk ’s avonds water geeft, nodig je de slakken uit om mee te komen eten van jouw groenten. Als je overdag water geeft, is de zon op zijn felst en verdampt het water te snel. Koop een regenton en vang het regenwater op. Zo kun je het tappen om op droge momenten aan je planten te voeren. Regenwater is niet alleen goedkoper en duurzamer, maar ook beter voor je planten: het is minder koud dan kraanwater en bevat meer mineralen (en minder kalk).

 

Kweek en oogst je eigen zaden

Ook al is het gemakkelijker om zaailingen in een tuincentrum te kopen, toch raden we je aan om je eigen zaden op te kweken. Zo weet je tenminste zeker dat er geen kunstmest gebruikt is. Natuurlijk koop je biologische zaden! Aan het einde van het seizoen kun je ook weer je eigen zaden oogsten om te gebruiken voor het jaar erna. Dat is ook nog eens goedkoper. De zaden van bijvoorbeeld paprika’s, palmkool en zonnebloemen zijn heel makkelijk te oogsten. En uit de bloemen van doorgeschoten radijsjes kun je met gemak genoeg zaden oogsten voor een heel nieuw moestuinseizoen.

 

Plant ook bloemen!

Bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, ze zijn ook ontzettend waardevol in je moestuin. Ze trekken bijen aan die voor bestuiving zorgen. Daarnaast schrikken sommige bloemen ongedierte af. Zo stoot de geur van afrikaantjes insecten af en werkt goudsbloem goed tegen bladluis. En wist je dat veel moestuinbloemen ook eetbaar zijn? Goudsbloemen, afrikaantjes, Oost-Indische kers en korenbloem: je kunt ze allemaal eten!

 

Koop biologische compost of composteer zelf

Wist je dat het merendeel van de zakken potgrond uit turf en kunstmest bestaat? Gelukkig bestaat er tegenwoordig ook potgrond zonder deze milieubelastende ingrediënten. Let dus goed op wat je koopt! Koop bijvoorbeeld biologische compost. Of maak je eigen compost met behulp van een composthoop of wormenhotel. Je eigen eten kun je gemakkelijk recyclen in een Bokashi-emmer. Gebruik de compost in de zomer voor het bemesten van je tuin.

 

Kies voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Spinnen vangen muggen en luizen, salie houdt rupsen weg bij je kolen, water met groene zeep is goed tegen luizen. En lokplanten, zoals de Oost-Indische kers, bestrijden de rupsen van het koolwitje. Zo is er voor iedere plaag een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Heb je last van een plantenziekte? Grijp niet direct naar de traditionele bestrijdingsmiddelen, maar zoek ook dan naar een natuurlijke oplossing. Plan je moestuin zo dat de planten die elkaars groei stimuleren en ongedierte weghouden, bij elkaar staan.

 

Zaaipotjes- en bakjes recyclen

Waarom zou je potjes en bakjes om je zaadjes in te planten in de winkel kopen als je ook allerlei producten die je al in huis hebt, kunt hergebruiken? Denk aan eierdozen, bakjes van afhaaleten, wc-rolletjes, champignondoosjes (met het deksel erop heb je zelfs een kweekkasje), potjes van bloemen en planten die je ooit kocht, boterkuipjes en noem maar op!

 

Maak je eigen plantenlabels

Stokjes van waterijsjes, andere houten stokjes, beschilderde stenen of schelpen, kurken, je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt er een plantenlabel van maken. Ideaal en duurzaam!

 

Heb je teveel gezaaid en krijg je je oogst zelf niet op? Deel dan uit aan de mensen om je heen. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd!