Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Groenafval scheiden - Ook tijdens warme zomerdagen!

Groenafval scheiden

 

Gescheiden afval blijft gescheiden

Laten we eerst nog eens een hardnekkig fabeltje uit de wereld helpen. Gescheiden afval belandt na scheiden zeker niet weer op de grote hoop. Afval gescheiden inzamelen en daarna recyclen is aantoonbaar goedkoper en ook beter voor ons milieu. Je doet het dus zeker niet voor niets!

 

GFT bak – Hou hem extra schoon in de zomer

Want het is natuurlijk wel waar, je bak gaat sneller ruiken in de zomermaanden. Het vergt dus iets meer discipline om het bakje of je GFT container iets vaker schoon te maken. Bij warm weer is het nodig om je bak ongeveer 1 keer per week te reinigen met water, soda of groene zeep. En om maden te voorkomen: leg een takje lavendel (of lavendel geurzakje) in de GFT bak. Het dood de maden en zorgt ook nog eens voor een prettigere geur in je GFT bak.

 

Wat mag er in de GFT-container?

Dat is niet altijd even makkelijk. Daarom geven we hieronder een overzicht.

Altijd even checken wat er wel of niet bij je groenafval mag? Check waar je je afval laat in onze afvalwijzer!

Wat mag er in de GFT-container?

 

GFT-container sticker

 

 

 

Waarom groenafval scheiden?

GFT afval wordt vergist tot een duurzaam biogas en verwerkt tot compost. Dat laatste kan weer door tuinders worden gebruikt om hun groente op te telen. En dat is alleen maar goed, wat compost is daarmee een stuk duurzamer dan kunstmest of zelfs tuinaarde of potgrond. Daarin zit namelijk ook veengrond en de afgraving van veengrond zorgt weer voor broeikasgasuitstoot. Je helpt het milieu dus écht door je groenafval goed te scheiden!

 

Strenge controle op groenafval

Grote kans dus dat jouw verse groenten gekweekt zijn met behulp van je eigen groenafval! En dat kan écht geen kwaad, alle compost wordt onderworpen aan een strenge keuring. Zit er meer dan 0,1% vervuiling in, in de vorm van glas of plastic? Dan wordt de partij afgekeurd. Dus gooi nooit afval bij je GFT afval wat er écht niet in hoort. Je helpt de afvalverwerkers én het milieu er enorm mee!