Heel vaak hoor je mensen zeggen dat al het glas dat op kleur gescheiden ingezameld wordt, toch uiteindelijk weer op één grote hoop terechtkomt. Dat broodje aap willen we nu voor eens en altijd ontkrachten! Glas dat je in verschillende compartimenten in de glasbak weggooit, blijft ook in de vuilniswagens van Saver gescheiden. En daarna bij de glasverwerker ook. Hier leggen we uit hoe glasrecycling werkt. En hoe belangrijk jij daarbij bent.
Door glas te recyclen, hoeven we geen nieuwe grondstoffen uit de aardbodem te halen. We besparen hiermee dus grondstoffen, maar ook energie. Want er is minder energie nodig om nieuwe producten van oud glas te maken. Dat is dus veel beter voor het milieu. Glas is een heel mooi praktijkvoorbeeld van de circulaire economie.
Oneindig recyclen
Oud glas is de perfecte grondstof voor nieuw glas, omdat het keer op keer opnieuw te gebruiken is zonder kwaliteitsverlies. Maar dan moet je het natuurlijk wel naar de glasbak brengen en het in het goede compartiment gooien. Van wit glas kun je gekleurd glas maken, maar andersom is dat niet mogelijk. Daarom is glas scheiden zo belangrijk. Bij veel glasbakken kun je je glas scheiden in twee stromen: in wit/transparant glas en in gekleurd glas. De chauffeur die de glasbakken leegt, laat de verschillende soorten glas in verschillende compartimenten in zijn voertuig stromen. Die compartimenten zie je vanaf de buitenkant van de inzamelauto niet, maar ze zijn er wel.
Glasrecycling, stap voor stap
Als het glas bij de verwerker binnenkomt, wordt het eerst gedroogd. Het stof dat ontstaat door gedroogd vocht en voedselresten, wordt afgezogen. Daarna doorloopt het glas op een lopende band een hele route langs geavanceerde scheiders. Alles wat geen glas is, wordt eruit gehaald. Een magneetband verwijdert bijvoorbeeld metalen, zoals deksels. Een speciale scheider haalt niet-magnetische metalen eruit, zoals aluminium hulzen van wijnflessen. Ook plastic deksels en doppen worden eruit gehaald. Etiketten, kurken, rietjes en andere lichte materialen worden verwijderd met een soort grote stofzuiger, die boven de lopende band hangt. De vervuilende metalen, kunststoffen en steenachtig materiaal worden weer door andere bedrijven gerecycled.
Het uiteindelijke resultaat is een grote berg puur glas, gereed als grondstof voor de productie van nieuwe glasverpakkingen. Dit gaat veelal per binnenvaartschip naar de glasfabrieken. De glasfabriek maakt van het gerecyclede glas een mengsel. Dit mengsel kan tot wel 85% uit scherven bestaan, aangevuld met zand, soda en kalk. Als van het mengsel gekleurd glas gemaakt wordt, voegt men een beetje kleurstof toe. In grote ovens, op ongeveer 1.300 graden Celsius, smelt het mengsel in 24 uur tot vloeibaar glas. Het glas stroomt uit de oven en wordt met een schaar geknipt in druppels. De druppels vallen in een glasblaasmachine. Uit elke druppel wordt een fles of potje geblazen. Daarna moeten de flessen en potjes afkoelen. Na inspectie zijn ze klaar om te worden gevuld met voedingsmiddelen en dranken en om naar de winkel getransporteerd te worden.
Jouw hulp is onmisbaar!
Via de winkel komt het glas dus weer terug bij jou. Na verkoop in de winkel en gebruik door de consument begint de kringloop weer van voren af aan: zodra jij je glas in de glasbak doet. Kortom, jij bepaalt of glas wordt gerecycled. En daarom ben jij misschien wel de belangrijkste speler in de kringloop van glas! Natuurlijk zorgt je gemeente dat de glasbakken worden geleegd en het glas naar het recyclingbedrijf wordt vervoerd. En natuurlijk haalt het recyclingbedrijf alle vervuiling uit het glas. En ja, natuurlijk zijn het ook de glasfabrieken die van de scherven weer nieuw glas maken. Maar dat kan alleen omdat jij je glas in de glasbak gooit en niet in het restafval…