Fabels
1. Het scheiden van afval kost meer dan dat het oplevert
Afval scheiden is waardevol. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor onze eigen portemonnee. Je betaalt immers minder afvalstoffenheffing als je minder restafval aanbiedt. Daarnaast leveren apart ingezameld papier, glas, metaal en textiel geld op voor de gemeente: daarmee gaan de kosten van het inzamelen en verwerken voor inwoners naar beneden. Het inzamelen en recyclen van gft tot compost en andere bioproducten is (nog) niet kostendekkend, maar wel goedkoper dan verbranden.
Bij plastic is het iets ingewikkelder: door de lage olieprijs is nieuw plastic namelijk goedkoper dan gerecycled plastic. Maar omdat de producenten van plastic verpakkingen meebetalen aan de recycling, is het gescheiden inzamelen en sorteren van plastic toch kostendekkend. Voor het milieu is recyclen in elk geval altijd beter dan verbranden!
2. De gemeente verdient aan afvalscheiding terwijl ik al het werk doe
Niet waar. Jouw gemeente mag niet verdienen op de afvalstoffenheffing. Als de gemeente geld overhoudt, dan moet ze dat het jaar daarna verrekenen. Clubs of organisaties kunnen soms wel wat verdienen aan afvalinzameling: denk aan kerken, scholen en (sport)verenigingen die oud papier of frituurvet ophalen.
3. Al het afval komt op één hoop terecht
Nee, zeker niet! Het kan zo zijn dat een afvalstroom wordt afgekeurd, omdat er verkeerde materialen tussen zitten. Als een afvalstroom zo vervuild is dat recycling niet meer mogelijk is, dan wordt het samen met het restafval verbrand. Maar al het glas, papier, plastic en blik wordt hergebruikt en daar wordt dan weer nieuw glas, papier, plastic en blik van gemaakt. Verder wordt het gft afval compost. En van drankenkartons wordt bijvoorbeeld wc-papier gemaakt. Vooral goed blijven scheiden dus!
4. Het kost veel tijd om afval te scheiden
Zodra je weet hoe de afvalinzameling ingedeeld is en op welke manier de afvalstromen gescheiden kunnen worden, kost het scheiden van afval helemaal niet zoveel tijd. Het is dan alleen een kwestie van het juiste materiaal in de juiste bak of zak doen! En zorgen dat je een goede prullenbak met gescheiden compartimenten in de keuken hebt staan. En natuurlijk een compostemmertje op het aanrecht!
5. Gescheiden inzamelen is juist slechter voor het milieu
Je zou misschien denken dat losse ritjes voor al die verschillende afvalsoorten meer CO2-uitstoot veroorzaken dan wanneer je alles tegelijk ophaalt en verbrandt. Niet juist! Afval gescheiden inzamelen en recyclen is aantoonbaar veel beter voor het milieu dan alles bij elkaar inzamelen en verbranden. Afzonderlijk transport levert nauwelijks extra CO2-uitstoot op. En afvalverbranding levert weliswaar energie op, maar zorgt per saldo voor extra CO2-uitstoot en verlies van grondstoffen.