Snij-afval van sperziebonen of worteltjes of een stukje vis of vlees dat overgebleven is. Of dat restje gekookte pasta, die halve vegaburger en die gekookte aardappel die over waren na de maaltijd en die je nu al een tijdje in de koelkast bewaart: het mag allemaal bij het GFT (Groente-, Fruit- en Tuinafval). Vandaar dat we een ‘E’ toegevoegd hebben als we het over deze afvalstroom hebben. Die staat voor Etensresten!
Soms denken mensen dat gekookte of juist ongekookte etensresten niet bij het GFT+E-afval mogen. Maar die willen we er graag bij hebben! Hoe meer GFT+E er ingezameld wordt, hoe beter. Hieronder leggen we uit welke hulpmiddelen er zijn om etensresten gemakkelijk apart te houden in de keuken. Om het GFT+E daarna naar de container met het groene deksel in de tuin of naar de ondergrondse GFT+E verzamelcontainer te brengen. Zodat jouw GFT+E gerecycled kan worden.
Géén GFT+E scheiden kost geld
In het restafval zit nog best veel GFT+E. Wel 30% van het restafval is eigenlijk GFT+E. Jammer, want restafval wordt verbrand en dus wordt ook het GFT+E dat erin zit, mee verbrand. Van dit GFT+E kan helaas geen compost of biogas meer gemaakt worden. Slecht voor het milieu dus. Het heeft nóg een nadeel. Méér verbranden betekent: méér kosten. Want verbranden is duur. Dat heeft een effect op de afvalstoffenheffing die je jaarlijks moet betalen. Bovendien heb je zelf meer restafval als je het GFT+E erin laat zitten. En voor het laten legen van je restafvalcontainer of voor het storten van restafval in een verzamelcontainer betaal je. Laten we daarom kijken hoe je jouw etensresten gemakkelijk apart kunt houden.
Gebruik een speciaal bakje
Het kan een klein emmertje zijn, een teiltje of zelfs een echt luxe design-bakje: GFT+E aanrechtbakjes zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Met of zonder deksel. De meeste keukenemmertjes hebben een inhoud van 10 liter. Je kunt een kleur kiezen die bij jouw keukeninterieur past. Dan valt het niet eens op, zo’n extra bakje op het aanrecht. Je kunt ook een bakje gebruiken dat in een inbouwafvalemmer in het keukenkastje zit. Vaak hebben die meerdere vakjes. Je kunt eentje ervan bestemmen als GFT+E bakje.
Waar je ook voor kiest: belangrijk is dat het bakje gemakkelijk toegankelijk is en dat je je etensresten er zo in kunt schuiven. Op deze manier zorg je ervoor dat je dit afval niet gemakshalve toch maar bij het restafval weggooit. Ook is het handig als je het bakje los kunt maken en mee kunt nemen naar de GFT+E container in de tuin of de ondergrondse GFT+E verzamelcontainer om het te legen.
Gebruik een composteerbaar zakje
Als je niet wilt dat jouw (aanrecht)bakje snel vuil wordt en je het steeds af moet wassen, kun je eerst een composteerbaar zakje in je bakje doen. Of je kunt je GFT+E afval alleen in een composteerbaar zakje verzamelen en helemaal geen bakje gebruiken. Let wel op: je mag alleen zakjes gebruiken met het kiemplantlogo erop (voorbeeld). Andere zakjes verstoren het recycleproces. De zakjes met kiemplantlogo zijn in bijna alle supermarkten te koop. Je kunt het zakje, tegelijk met de etensresten, weggooien bij het GFT+E.
N.B. Maak je gebruik van een eigen composthoop in de tuin of een wormentoren? Gebruik dan nooit composteerbare zakjes! Deze composteren niet bij een gewone omgevingstemperatuur.
Vervang het composteerbare zakje regelmatig
Zorg er wel voor dat je het zakje om de dag vervangt. Na een dag start namelijk het composteerproces al en kan het zakje gaan scheuren. Ook kunnen etensresten gaan stinken en fruitvliegjes veroorzaken. Zorg er daarnaast voor dat je je etensresten zoveel mogelijk laat uitlekken voordat je ze in het bakje of zakje doet. Vocht versnelt het composteringsproces!
Fruitvliegjes een bezwaar? Welnee!
Een ander bezwaar tegen het apart houden van etensresten in de keuken, kan zijn: het ontstaan van fruitvliegjes. Die gedachte willen we meteen wegnemen. Daarom volgen hier direct wat tips om fruitvliegjes tegen te gaan.
• Azijn en afwasmiddel
Heb je al last van fruitvliegjes in huis? Probeer dan eens om ze te lokken en te vangen! Een effectief huismiddeltje is een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel, gaan ze vervolgens ten onder. Het wasmiddel verandert namelijk de oppervlaktespanning van het water.
• Appelazijn, rode wijn of bier en folie
Vul een kom met een van deze vloeistoffen en span daar een stukje huishoudfolie overheen. Prik er met een vork een aantal kleine gaatjes in en de fruitvliegjes zullen hier direct op afkomen. Ze vliegen snel naar binnen, maar zullen er vervolgens niet meer uit komen.
• Bananenschil en plastic zakje
Voor de dierenvrienden onder ons die zelfs geen (fruit)vliegje kwaad willen doen, is er natuurlijk ook een oplossing. Vang de fruitvliegjes levend door een bananenschil en een open plastic zak. Doe de schil in de zak en deze zal zich in een mum van tijd omtoveren tot een paradijs voor fruitvliegen. Zorg dat er zoveel mogelijk naar binnen gaan en sluit vervolgens de zak. Open hem buiten en de fruitvliegjes kunnen verder buiten leven.
Wat wordt er van GFT+E gemaakt?
Van zuiver GFT+E afval worden verschillende nieuwe dingen gemaakt. Ongeveer twee derde van al het GFT+E afval wordt meteen tot compost verwerkt. Dit wordt gebruikt om de bodem te verbeteren. De rest van het GFT+E afval wordt vergist. Dit levert, behalve compost voor de landbouw, ook biogas op. Biogas wordt vaak als brandstof toegepast in warmte-krachtcentrales. In Nederland wordt biogas ook vaak opgewaardeerd tot groen gas en bijgemengd in het aardgasnet. Een heleboel redenen dus om je GFT+E afval goed apart te houden.
Twijfel je of iets bij het GFT+E hoort?
Klik dan door naar onze pagina over GFT+E óf maak gebruik van onze zoekmachine!