Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Duurzaam en zero waste kamperen, het kan echt!

Ben je een echte globetrotter of blijf je liever dichtbij huis? Het maakt niet uit, want het mooie van kamperen is: je kunt het overal doen, zelfs in de achtertuin! In dit nieuwsbericht geven we je tips & tricks voor een duurzame en zero waste bivak. Staat jouw ultieme tip er niet bij? Mail ons dan gerust, dan voegen wij jouw tip toe!

 

Tip 1: Omarm het Leave No Trace-principe

Het hoofddoel van het Leave No Trace-principe is om de menselijke impact op de omgeving te minimaliseren en de natuur te beschermen. We noemen een aantal van de belangrijkste regels:

 

  1. Vermijd het vertrappen van vegetatie en blijf op bestaande paden en kampeerterreinen.
  2. Gooi je afval correct weg of neem het weer mee terug naar huis om het daar, gescheiden, weg te gooien.
  3. Neem niets mee vanaf je vakantieplek – verstoor natuurlijke en historische plekken niet.
  4. Beperk kampvuren – gebruik kookstellen voor het koken of volg in ieder geval de lokale richtlijnen voor kampvuren.
  5. Respecteer de dieren – bekijk ze op afstand en bewaar je voedsel op een veilige plek om geen dieren aan te trekken.
  6. Houd rekening met andere bezoekers – houd het geluidsniveau laag en volg de regels.

Tip 2: Milieuvriendelijke camping

Zoek een milieuvriendelijke, groene camping uit. Je kunt er daarbij op letten wat een camping doet om afval te scheiden of te verminderen. Vragen die je kunt stellen: Maken ze gebruik van zonne-energie? Of zijn er composttoiletten en douches met waterbesparende koppen of met gebruik van muntjes? En wat doen ze in de omgeving ter bescherming van het behoud van de natuur? Zoek in ieder geval een camping die het Leave No Trace-principe omarmt. Kijk bijvoorbeeld op https://www.anwbcamping.nl/inspiratie/duurzame-campings om dit soort campings te vinden. Let erop of een camping het predicaat Green Key heeft. Dat is het internationale keurmerk voor duurzaam ondernemen in de toeristische en recreatieve sector.

 

Tip 3: Duurzame uitrusting

Kies ook een tent die duurzaam is, bijvoorbeeld van katoen omdat dit veel langer meegaat dan polyester. En bedenk of het nodig is om je tent en andere uitrusting zoals matjes, slaapzakken of een kooktoestel nieuw te kopen, of dat je via Stichting De Kringloper of een website als Marktplaats tweedehandsspullen kunt kopen. Misschien kun je zelfs wel spullen van vrienden lenen! Neem in ieder geval een reparatieset mee, zodat je je tent zelf kunt repareren, mocht deze lekkageplekjes krijgen.

Kies een lamp of zaklantaarn op zonne-energie en borden, bestek en bekers die je telkens kunt hergebruiken, bijvoorbeeld van het lichte materiaal RVS. Als je maar weinig mee kunt nemen, denk dan aan iets als een ‘spork’, een lepel en vork in één. En vergeet geen herbruikbare waterfles/thermosbeker mee te nemen voor als je gaat wandelen…

 

Tip 4: Voedsel

Voorverpakt voedsel is natuurlijk erg makkelijk tijdens het kamperen, maar het is niet milieuvriendelijk. Neem in plaats daarvan bijvoorbeeld je eigen pasta en rijst mee in herbruikbare zakjes of potjes. Op deze manier heb je een goede start en kun je deze zakjes/potjes tijdens je vakantie hergebruiken bij het boodschappen doen, waardoor je geen plastic voor eenmalig gebruik meer nodig hebt. En koop de rest van je boodschappen natuurlijk ook zo veel mogelijk los op de plaats van bestemming, dus zonder verpakking. Wist je trouwens dat je je snacks en lunch ook in bijenwasdoeken of herbruikbare siliconen zakjes kunt verpakken in plaats van plastic folie of zakjes?

 

Probeer al het eten dat je bereid hebt op te maken, maar als je uiteindelijk biologisch afbreekbaar voedselafval (GFT+E) overhoudt, zorg dan dat je dit op de compostplaats van de camping weggooit of in een afvalbak voor GFT+E.

 

Tip 5: Hygiëne

Wil je duurzaam bezig zijn, maar ook nog eens minder gewicht meenemen op vakantie? Vervang je plastic flessen met shampoo, conditioner, bodywash en vaatwasmiddel dan door vaste varianten in de vorm van een bar. Ga voor vaste deodorantstaven in plaats van de gebruikelijke sprays of roll-ons.

 

Vervang tampons en maandverband door een menstruatiecup en neem je bamboe tandenborstel en tandpasta-tabletjes mee. Ook wasmiddel om je kleding te wassen kun je duurzaam meenemen, denk bijvoorbeeld aan hervulbare flessen, wasstrips, zeepvlokken of poeder in karton. Zelfs zonnebrandcrème en insectenspray hebben duurzame alternatieven. Deze opties zijn misschien niet volledig afvalvrij, maar je kunt er wel voor zorgen dat je het gebruik van plastic minimaliseert en voor recyclebare verpakkingen kiest.

 

Dat waren onze 5 belangrijkste tips. We wensen je een heel fijne, rustige kampeertijd toe deze zomer! Laat je ons weten hoe het was?