We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: elektrische apparaten en batterijen of accu’s, gooi ze weg waar ze horen. Er ontstaat namelijk steeds vaker brand bij afvalinzamelaars en afvalverwerkers, omdat er losse batterijen of elektrische apparaten met batterijen of accu’s erin, in het restafval belanden. Ja, je leest het goed: in het RESTafval. Daar horen ze natuurlijk helemaal niet thuis! Maar waar dan wel? We zetten het op een rijtje.
Niet voor niks vraagt een aantal landelijke afvalorganisaties al sinds 2023 aandacht voor elektrische apparaten en batterijen/accu’s. Ze doen dat in samenwerking met de nationale brandweer, dus dat zegt al genoeg. Batterijen en accu’s kunnen beschadigd raken en brand veroorzaken als ze op de verkeerde plek terechtkomen. En elektrische apparaten? Die horen sowieso ook niet in het restafval thuis. Lever ze dus in waar het hoort!
Hieronder de belangrijkste weetjes op een rijtje. Tip: lees door tot het eind. Want daar vind je handige links naar meer informatie!
1. Weetje waarom
Elektrische apparaten en batterijen/accu’s lever je apart in, omdat het brand voorkomt, zoals we al schreven. Maar ook omdat het op de goede manier inleveren van elektrische apparaten, batterijen en accu’s waardevolle metalen oplevert om te recyclen. Er worden nieuwe producten van gemaakt. En als laatste: de schadelijke stoffen uit batterijen en accu’s wil je zeker niet in de natuur terugvinden. Flora en fauna lopen dan heel veel schade op. Apart en op de juiste manier inleveren is dus op meerdere manieren goed voor het milieu!
2. Weetje waar weggooien
Onderstaande informatie geldt alleen voor elektrische apparaten en batterijen/accu’s die je weg wilt gooien. Dat kun je als volgt doen:
a. Je kunt ze naar de milieustraat van jouw gemeente brengen. Hier kun je alle elektrische apparaten, of ze nu groot of klein zijn, kwijt. Dat geldt ook voor kleine en grote batterijen of accu’s. De milieustraat is dus altijd een veilige keuze en dat geldt al helemaal voor accu’s. Die kun je namelijk alleen op de milieustraat kwijt.
b. Daarnaast staan er in sommige gemeenten (Roosendaal, Bergen op Zoom, Halderberge en Woensdrecht) paarse E-tainers. Hierin kun je KLEINE elektrische apparaten (zonder batterijen/accu’s) kwijt. Kijk hier waar je de E-tainers kunt vinden.
c. Elektrische apparaten kun je ook inleveren bij één van de vele inleverpunten van Wecycle. Deze vind je via hun website.
d. Oude losse batterijen kunt je inleveren bij één van de vele inleverpunten voor batterijen.
3. Weetje waar hergebruiken
Je kunt je elektrische apparaten ook een tweede leven geven, zelfs als ze kapot zijn! Dat kan bij:
a. Stichting De Kringloper. Als je je elektrische apparaten inlevert bij een van hun filialen, wordt jouw apparaat gemaakt, zodat een ander deze weer voor een klein bedrag kan kopen en er plezier van kan hebben. Bovendien zorg je er dan voor dat mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt een weg terug kunnen vinden naar de reguliere arbeidsmarkt. Je vindt de filialen hier. Je kunt je elektrische apparaten trouwens ook op laten halen door De Kringloper. Dat is gratis en kan via tel. 0165-52 11 88 of via https://kringloper.nl/ophaalafspraak/
b. Een Repair Café bij jou in de buurt. In dat geval probeer je je apparaat te laten maken door vrijwilligers, om het daarna zelf weer te gebruiken. Je vindt de verschillende Repair Café’s hier.
c. www.watismijnapparaatwaard.nl Dit is een website van Wecycle waarop heel veel mogelijkheden staan aangegeven om met je elektrische apparaten om te gaan. Om een paar voorbeelden te noemen: je kunt checken wat je oude laptop nog waard is voor de verkoop en kijken hoe je op een verantwoorde manier je data kunt laten wissen. Of je kunt zoeken naar hoe jij je koffiezetapparaat het beste kunt verkopen, weggeven of laten repareren.
Nog meer handige links
• Wil je checken wat je al weet over batterijen? Test jezelf dan met behulp van de Doe Maar Apart Quiz.
• Wil je meer lezen over (het recyclen van) batterijen? Bekijk dan ook zeker ons uitgebreide nieuwsbericht hierover!