We zijn al heel goed bezig met het apart houden van PBD/PMD (Plastic verpakkingen, Blik en Drankenkartons). Toch gaat er nog weleens wat mis. Dat is jammer, omdat het ingezamelde PBD/PMD dan afgekeurd en niet gerecycled, maar verbrand wordt. Dat kost niet alleen geld, maar ook worden zo goede grondstoffen vernietigd. Vaak komen verkeerde producten per ongeluk bij het PBD/PMD terecht. Daarom zetten we de grootste vergissingen bij het scheiden van PBD/PMD hieronder op een rijtje!
Vergissing 1 en 2: met etensresten en afgewassen
De grootste vergissing is om jouw verpakkingen niet leeg weg te gooien. Dat geldt voor álle verpakkingen. Schud en schraap ze leeg voordat je ze bij het PBD/PMD weggooit. En daar hoort meteen een tweede vergissing bij: de verpakking hoeft niet schoongewassen te zijn. Zelf afwassen kost meer energie dan het in de recyclingfabriek kost. Dus daar help je het milieu niet mee!
Vergissing 3: piepschuim
Er wordt erg veel piepschuim bij het PBD/PMD gedaan. En dat mag dus niet. Piepschuim hoort in het restafval thuis. Kleine stukken piepschuim, zoals sommige vleesschaaltjes of klein verpakkingsmateriaal, kun je thuis bij het restafval weggooien. Grote stukken schoon piepschuim kun je gratis naar de milieustraat van je gemeente brengen.
Vergissing 4: grote stukken plastic
Bij het PBD/PMD dat Saver op komt halen of dat je naar een ondergrondse PBD-container brengt, mogen alleen kleine huishoudelijke plastic verpakkingen weggegooid worden. Grote stukken plastic, zoals vijverfolie of worteldoek zijn geen verpakking en ook niet klein, dus die horen er niet bij. Ook bedrijfsmatige verpakkingen, zoals landbouwplastic of palletfolie mogen niet bij het PBD. Deze grote stukken plastic zorgen ervoor dat de sorteringsmachines in de recyclingfabriek vastlopen. Gelukkig kun je dit soort grote stukken plastic als particulier gratis inleveren bij de milieustraat!
Vergissing 5: hard plastic
Bij PBD/PMD gaat het om verpakkingen. Harde plastics zijn geen verpakkingen. Denk bij harde plastics aan speelgoed of tuinstoelen. Deze horen dus niet bij het PBD/PMD. Kleine plastic spullen die geen verpakking zijn, zoals een tandenborstel, kun je thuis weggooien bij het restafval. Grote plastic spullen zoals kapotte tuinstoelen, speelgoed, plastic buizen of snijplanken kun je naar de milieustraat brengen zodat het gerecycled wordt.
Vergissing 6: composteerbaar plastic
Composteerbaar of biodegradeerbaar plastic is heel anders van samenstelling dan de ‘gewone’ plastics die van aardolie gemaakt zijn. Composteerbaar plastic is gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Denk aan rietsuiker of maïs. Bij het PBD/PMD mag geen composteerbaar of biodegradeerbaar plastic weggegooid worden. Het verstoort namelijk het recyclingsproces. Gooi jouw composteerbare plastics (composteerbaar bestek, (planten)bakjes of bekertjes) bij het restafval, want ook in de GFT+E container horen ze niet thuis!
Vergissing 7: statiegeldblikjes en -flesjes
Op drankblikjes van bijvoorbeeld bier en fris en op grote en kleine plastic drankflesjes zit al vanaf 1 april 2023 statiegeld. Gooi deze dus niet bij het PBD/PMD weg, maar lever ze in bij een supermarkt en ontvang het statiegeld terug. Dat kan soms aardig oplopen!
Vergissing 8: (grote) stukken metaal
Grote stukken metaal (zoals barbecues of oude fietsen) kun je als grofvuil inleveren bij de milieustraat. Ze horen niet bij het PBD/PMD. Ook oude kapotte pannen mogen niet bij het PBD/PMD. Ze mogen bij het restafval weggegooid worden. Best logisch toch? Het gaat in deze voorbeelden ook niet om verpakkingen.
Vergissing 9: spuitbussen
Bij spuitbussen gaat het wel om verpakkingen. Toch mogen ze niet bij het PBD/PMD weggegooid worden. Alle lege spuitbussen en spuitbussen waar nog (een restant van) een product in zit dat geen Klein Chemisch Afval (KCA) is, horen bij het restafval. Denk bijvoorbeeld aan een spuitbus met slagroom. Spuitbussen van chemische middelen waarin nog een restje zit, horen bij het KCA en moet je dus naar de milieustraat brengen. Denk aan spuitbussen met verf of bijvoorbeeld ovenreiniger. Het is trouwens wél gratis om deze spuitbussen daar in te leveren.
De plastic dop van beide soorten spuitbussen mag trouwens wel bij het PBD/PMD!
Vergissing 10: verfblikken
Ook verfblikken mogen nooit bij het PBD/PMD weggegooid worden. Ook al gaat het ook hier om een verpakking. Voor verfblikken geldt eigenlijk hetzelfde als voor spuitbussen. Lege verfblikken mag je gewoon bij het restafval weggooien. Blikken met verf(resten) horen bij het Klein Chemisch Afval (KCA) en dus breng je ze gratis naar de milieustraat.