Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Sluit

Chipszakken: worden ze wel echt gerecycled?

Gemiddeld eten we in Nederland 400 miljoen zakken zoute snacks weg. Dat zijn bijna 24 zakken per persoon per jaar! Het gaat dus niet om een klein beetje afval, als we het over dit soort verpakkingen hebben. In dit artikel lees je alles over de huidige stand van zaken van de recycling ervan en de ontwikkeling van meer duurzame alternatieven.

 

Sta je ook weleens in dubio als je een lege chipszak wilt weggooien? Vraag je je dan ook af: ‘Waar hoort deze zak nou ook alweer bij?’ Je twijfel is begrijpelijk, want tot voor kort (vóór 1 april 2020) hoorde de chipszak nog bij het restafval. Maar inmiddels is het duidelijk: chipszakken moeten bij het plastic afval, oftewel bij het PBD/PMD, weggegooid worden. Toch is de verwarring er nog steeds. Hoe komt dat?

 

Waarom nu wel bij PBD/PMD?

Misschien heb je het weleens ergens gehoord: chipszakken mochten oorspronkelijk niet bij het PBD/PMD vanwege het aluminiumlaagje. Ook al zijn ze verder van plastic. Dit metalen laagje zorgde ervoor dat ze als ‘stoorstof’ werden gezien: iets wat niet in de PBD/PMD-stroom thuishoort. Maar de afgelopen jaren zijn de regels aangepast om de verpakkingsindustrie te stimuleren om recyclebare verpakkingen te ontwikkelen. En ook om het scheiden van afval voor jou als consument eenvoudiger te maken. Hoewel chipszakken nog niet altijd en overal volledig recyclebaar zijn, mogen ze nu dus wel bij het PBD/PMD. Dit maakt het scheidingsproces voor jou als consument in ieder geval gemakkelijker en ook duidelijker: plastic verpakkingen horen bij het PBD/PMD en chipszakken dus ook.

 

Worden chipszakken gerecycled?

Chipszakken bestaan dus uit plastic met een dun aluminium laagje aan de binnenkant dat vastgelijmd zit. Dit metalen laagje voorkomt dat er licht en lucht in de verpakking komt. Het product blijft dan veel langer vers. Maar dit laagje bemoeilijkt wel het recyclen. Hoewel niet alle recyclingbedrijven dit soort verpakkingen verwerken, zijn er technieken in ontwikkeling die het wel mogelijk maken. Op dit moment worden dus nog niet alle chipszakken gerecycled; sommige worden nog verbrand bij het restafval. Maar de technologieën verbeteren. In de toekomst zou het mogelijk moeten zijn om alle chipszakken te recyclen, wat een grote stap zou zijn richting duurzaamheid.

 

Hoe worden chipszakken gerecycled?

Het recyclen van chipszakken begint met het scheiden van deze verpakkingen van het andere PBD/PMD-afval. Bij afvalverwerkers die dit kunnen, worden daarna de folies van elkaar losgeweekt, gewassen, versnipperd, en tot korrels vermalen. Deze plastic korrels kunnen dan worden omgesmolten en gebruikt voor nieuwe producten zoals plastic bakken, nieuwe verpakkingen (denk aan potgrondzakken) en bermpaaltjes of speeltuintoestellen.

 

De toekomst van chipsverpakkingen

We kunnen nu alleen maar hopen dat er steeds meer chipszakken geproduceerd worden die alleen uit plastic of uit een ander, goed te recyclen materiaal bestaan. Of dat er een goede manier uitgevonden wordt om de chipszak zoals die nu is, alsnog te laten recyclen door alle verwerkers. En gelukkig … er is hoop! Er zijn ontwikkelingen gaande om chipsverpakkingen duurzamer te maken. Zo heeft een grote chipsproducent aangekondigd om tegen 2030 al het op fossiele brandstoffen gebaseerde plastic uit chipszakken te verwijderen, door over te schakelen op 100% gerecycled of hernieuwbaar plastic. Ook komen er andere innovaties aan: in het Verenigd Koninkrijk introduceerde een bedrijf dit jaar bijvoorbeeld een recyclebare papieren chipszak die bij het oud papier kan worden weggegooid. Ook een goed idee toch? Wie weet volgen er nog meer goede ideeën.

 

Onze tip: Let altijd goed op wat je koopt als consument. We houden je op de hoogte van eventuele nieuwe ontwikkelingen over de chipszak, dus stay tuned!