Wist je dat 15% van de Nederlanders hun lege batterijen bij het restafval gooit? Hier horen ze alleen niet thuis! Wanneer je batterijen bij de rest van je huishoudelijke afval gooit, kan dit zware branden veroorzaken die niet zijn te blussen. Bovendien kunnen er stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor het milieu.
Bij normaal gebruik hoef je niet bang te zijn dat je batterijen in brand vliegen. Batterijen kunnen wél brandgevaar vormen als ze overladen worden, of wanneer ze beschadigd raken. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er kortsluiting ontstaat of wanneer ze in aanraking komen met water. Op het moment dat de batterijen niet in de juiste bak weggegooid worden, zal dus ook het andere afval bij de batterijen in brand vliegen.
Waar gooi je ze dan wél weg?
Je lege batterijen gooi je weg in speciale inleverbakken. Deze kun je vinden in o.a. supermarkten of winkels waar batterijen worden verkocht. De batterijen die daar verzameld worden, worden opgehaald met speciale vrachtwagens. Omdat er erg veel verschillende soorten batterijen zijn, moeten deze gesorteerd worden. Op deze manier kunnen veel onderdelen van deze batterijen gerecycled worden.
Hergebruiken
Als de batterijen gesorteerd zijn, worden ze overgebracht naar speciale recyclebedrijven. Zij verhitten de batterijen in een oven, waardoor staal, lood, kwik en zilver uit de batterijen gehaald kunnen worden. Deze metalen dienen als grondstof voor het maken van nieuwe producten. Denk hierbij aan een fiets, dakgoot of kaasschaaf. Zo krijgt jouw batterij een tweede leven!
Batterijen Bewaarbox
Het is logisch dat je niet altijd langs een van de speciale inleverbakken voor batterijen komt. Daarom is het handig om thuis een Batterij Bewaarbox te hebben. Hier kun je je lege batterijen in verzamelen en hoef je minder vaak naar een inleverpunt. Dat scheelt je weer een aantal ritjes!