Samen zijn we al een tijdje bezig om zo min mogelijk restafval over te houden. Dat doen we door ons afval thuis te scheiden, zodat deze gescheiden grondstoffen weer gerecycled kunnen worden en niet met het restafval worden verbrand. We zijn al goed bezig, maar we moeten echt nog aan de bak! Hieronder leggen we uit waarom.
Volgens de richtlijnen van de landelijke overheid mag iedere inwoner in 2025 nog maar 30 kg restafval per persoon per jaar aanbieden. Dat is heel weinig, als je bedenkt dat we hier in West-Brabant nog ver boven de 100 kg per persoon per jaar zitten! Uit onderzoek blijkt dat er nog veel goede grondstoffen in het restafval terechtkomen. Zo bestaat ons restafval gemiddeld nog voor meer dan de helft uit GFT+E en PBD. We hebben alle resultaten rondom afval scheiden verzameld in een overzicht. Help jij mee om je afval nog beter te scheiden?
GFT+E
Ons restafval bestaat nog voor meer dan één derde uit GFT+E, oftewel Groente-, Fruit-, Tuinafval en Etensresten. Als je dat afval apart houdt, dan houd je veel minder restafval over. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook beter voor het milieu. Een win-win situatie dus! Weet je niet hoe je hiermee aan de slag kunt gaan? Je kunt etensresten gemakkelijk al in de keuken apart houden door een compostemmertje te gebruiken op het aanrecht. Verzamel hierin al het GFT+E en leeg het emmertje om de paar dagen in je groene container.
Ons GFT+E team is in september en oktober op pad gegaan om jou en je buren hierover te informeren. Benieuwd? Bekijk hieronder de video.
Wil je meer tips of informatie over GFT+E?