Verduurzamen is een populair onderwerp in 2023. Steeds meer mensen met een koop- of huurwoning zetten stappen om hun huis te verduurzamen en zo bij te dragen aan een beter milieu. Ook vanuit gemeenten wordt veel aandacht aan verduurzamen besteed. Zo kun je voor verschillende maatregelen in huis zelfs subsidie aanvragen. Met verduurzamen beperk je jouw energieverbruik en maak je bijvoorbeeld meer gebruik van duurzame energiebronnen zoals zon en wind.
Heb jij plannen om je huis te verduurzamen? Zorg er dan voor dat je oude materialen of afval op de juiste plek weggooit! Zo kunnen materialen worden gerecycled en hoeven er geen nieuwe grondstoffen worden geproduceerd. Met het op juiste wijze inleveren van jouw afval ben je dus nog eens extra duurzaam bezig. In dit artikel leggen we je uit waar je jouw afval kwijt kunt.
Isolatiemateriaal
Ga je aan de slag met isolatiemateriaal? Let dan goed op als je oude materialen weggooit of restjes van het nieuwe materiaal over hebt! Je moet isolatiemateriaal inleveren bij het grondstoffencentrum of de milieustraat van jouw gemeente. Glaswol mag namelijk niet zomaar bij het restafval worden gegooid. De vezels van glaswol worden namelijk bros bij aanraking en komen dan als stof in de atmosfeer. Naast glaswol mag ook steenwol en ander isolatiemateriaal niet zomaar bij het restafval gegooid worden. Op het grondstoffencentrum van Saver vind je een aparte container voor je isolatiematerialen. Op de andere milieustraten mag je het in de container voor grof huishoudelijk afval gooien. Saver sorteert dit later uit en zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal gerecycled wordt.
Enkelzijdig of dubbelzijdig glas
Heb je nog enkelzijdig of oud dubbelzijdig glas en ga je dit vervangen voor nieuw dubbelglas? Zorg er dan voor dat je jouw oude ruiten inlevert bij het grondstoffencentrum of de milieustraat van jouw gemeente. Of laat dit afvoeren via het bedrijf dat je nieuwe ramen aanbrengt. Glas is gemakkelijk en oneindig te recyclen. Door jouw glas op de juiste plek in te leveren draag je dus bij aan een circulaire economie! Twijfel je over andere soorten glas, zoals kristalglas of glas van ovenschalen? Klik dan voor meer informatie en een handig overzicht op onderstaande knop
Waterbesparende douchekop
Wil je meer water besparen? Ga dan voor een waterbesparende douchekop! Je kunt zo gemakkelijk 50% minder waterverbruik bereiken. Zo douch je duurzamer met dezelfde kwaliteit. Breng je oude douchekop naar het grondstoffencentrum of de milieustraat van jouw gemeente. De materialen waaruit douchekoppen bestaan (ijzer en/of plastic) worden dan gerecycled!
Koken op inductie
Wil je minder gas verbruiken en ruil je jouw gasfornuis in voor een elektrische kookplaat? Je kunt jouw oude gasfornuis inleveren bij het grondstoffencentrum of de milieustraat van jouw gemeente. Sommige gemeenten halen ook oude spullen op. Hier zijn kosten aan verbonden. Meer informatie hierover vind je op de website van Saver.
Oude spaarlampen
Heb je nog oude spaarlampen en vervang je deze voor ledlampen? De materialen uit deze oude lampen kunnen gerecycled worden. Je kunt oude lampen inleveren bij speciale inleverbakken in diverse winkels en bij de milieustraat of het grondstoffencentrum.