7 tips voor minder plastic
Wist je dat 8 miljard kilo plastic jaarlijks in de oceaan belandt? Als we op deze manier door blijven gaan zal er volgens wetenschappers in 2050 meer plastic afval in de oceaan zitten dan vissen. Dat betekent dus dat we samen aan de bak moeten tegen plastic afval. Zo wordt per 1 juli 2021 statiegeld voor kleine petflesjes gerekend, een hele mooie stap vooruit!
Maar we zijn er nog lang niet. Om je op weg te helpen geven we je 7 handige tips, om jouw plastic afval op een makkelijke manier te verminderen.
- Hergebruik je waterfles
Een hele eenvoudige tip, die je misschien al hebt doorgevoerd in je dagelijkse routine. Spoel je flesje goed om en vul deze opnieuw met kraanwater. Vind je deze flesjes toch wat onhandig? Ga dan voor herbruikbare drinkfles, bijvoorbeeld van Dopper of Chilly’s.
- Maak je eigen bruiswater
Met de SodaStream is zeulen met flessen bruiswater verleden tijd. Met SodaStream kun je namelijk kraanwater omtoveren in bruiswater.
- Kies voor een herbruikbare beker
Ga je vaak koffie of thee halen op weg naar je werk of wanneer je aan het reizen bent? Neem dan een herbruikbare beker mee en laat hier je koffie of thee in doen. Soms krijg je hierdoor zelfs korting op je bestelling!
- Lunch to go zonder folie
Neem je altijd je lunch mee in plasticfolie? Vervang folie voor een leuk lunchbakje. Dit houdt je lunch nog verser. Ziet er toch ook veel gezelliger uit?
- Wees bewust van plastic in de supermarkt
Kies voor papieren of herbruikbare zakjes om groenten en fruit in te stoppen, en schoonmaakmiddel die een ecologische of bio-afbreekbare verpakking heeft.
- Neem je eigen boodschappentas mee
Leg standaard een boodschappentas in je auto, hang er een aan de kapstok, of kies voor een opvouwbare tas die je makkelijk in je handtas of rugzak kunt meenemen.
- Zeg nee tegen wegwerpplastic
Dat gaat niet alleen om plastic tasjes in winkels of de supermarkt, maar ook om plastic wegwerpbestek of rietjes. Kies in plaats daarvan voor bestek en rietjes van bamboe, of ander herbruikbaar materiaal.
Heb je plastic afval waarvan je niet precies weet waar je het moet laten? Ga dan naar onze Afvalscheidingswijzer!